ΤA ΝΕΑ ΜΑΣ

Μια εκδρομή γεμάτη εικόνες και συναισθήματα

15-11-2017

Ο Αθλητικός και Εκπολιτιστικός Σύλλογος Πορταριάς ‘’Το Ορμίνιο’’, διοργανώσε διήμερη εκδρομή στις 11 και 12 Νοεμβρίου στη Λίμνη Κερκίνη, με επισκέψεις στα οχυρά Ρούπελ, στη λίμνη Κερκίνη και στη Γιορτή Τσίπουρου στο Νέο Πετρίτσι Σερρών.

Το Σάββατο αναχωρήσαμε το πρωί  από Πορταριά, με πολύ όρεξη και κέφι. Με την φροντίδα των μελών του συλλόγου τα οποία πρόσφεραν εδέσματα καθ’ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού αλλά κυρίως με την αστείρευτη πηγή γέλιου που ακούει στο όνομα της γλυκειάς μας Λίτσας Καλαμπόκα (Παναγούλα) φτάσαμε στο υπέροχο ξενοδοχείο μας και το μεσημέρι γευματίσαμε με θέα στη λίμνη Κερκίνη.
Το βράδυ αναμενόταν πιο έντονο…καθώς στην κοσμική ταβέρνα Όαση στο Νέο Πετρίτσι εκτός από τα υπέροχα πιάτα με το βουβαλίσιο κρέας η ζωντανή μουσική μας ξεσήκωσε όλους σε υπέροχο γλέντι.
Την Κυριακή το πρωί επισκεφτήκαμε το Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη και μετά μας περίμενε μια μοναδική εμπειρία στο Οχυρό Ρούπελ. Εκεί η ξενάγηση από έναν χαρισματικό στρατιώτη έκανε όλους μας να βουρκώσουμε και να αισθανθούμε απίστευτη υπερηφάνεια για τους Έλληνες μαχητές μας. Το μεσημέρι επισκεφθήκαμε το Νέο Πετρίτσι και συμμετείχαμε στη Γιορτή Τσίπουρου που διοργάνωσε ο Σύλλογος Σταρτσοβιτών και Φίλων ο ‘Άγιος Μηνάς’.
Ο Πρόεδρος κ Τάτσιος Γεώργιος φρόντισε για όλα και με χαρά παρακολουθήσαμε τα υπέροχα χορευτικά (Πολιτιστικός Σύλλογος Βώλακα Δράμας, Πολιτιστικός Σύλλογος Κρωμνιωτών ΆΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ και εργαστήρι παραδοσιακών χορών Σκύδρας ΟΡΦΕΑΣ)  που παρουσίασαν χορούς της περιοχής. Συγκινητική στιγμή ήταν αυτή όταν ξεκίνησε το χορό ο γηραιότερος Σταρτσοβίτης κ Νικόλαος Τάτσιος 95 ετών συνοδευόμενος από τις νεότερες γενιές. Το τσίπουρο αλλά κυρίως η ζεστασιά των ανθρώπων εκεί, πλημμύρησε τις ψυχές μας και αμέσως γίναμε μια παρέα με πολύ χορό και κέφι. 

Η ώρα της επιστροφής έφτασε και γεμάτοι από εικόνες και συναισθήματα επιστρέψαμε στην Πορταριά. Στο ταξίδι αυτό γελάσαμε, χαρήκαμε και συγκινηθήκαμε  πολύ. Γνωρίσαμε ανθρώπους με καθαρή και αγνή ψυχή οι οποίοι ζώντας δίπλα στα σύνορα αναδεικνύουν ένα έντονο πατριωτικό συναίσθημα με ιδιαίτερη αγάπη για την παράδοσή τους και την ιστορία τους. Στο Νέο Πετρίτσι την Κυριακή όλοι μικροί – μεγάλοι είχαν γίνει μια ομάδα που προσπαθούσαν για έναν κοινό σκοπό. Άξιοι συνεχιστές των προγόνων τους, μας έδωσαν ένα ανεκτίμητο μάθημα ζωής. 

Τα οχυρά δεν παραδίδονται….και για να τα διατηρήσουμε πρέπει να είμαστε ενωμένοι, να γνωρίζουμε και να υπερασπίζουμε την ιστορία μας και τις παραδόσεις μας. 

Το Ορμίνιο Πορταριάς ευχαριστεί όλους όσους συμμετείχαν στην εκδρομή και υπόσχεται ότι θα συνεχίζει να διοργανώνει ποιοτικές δράσεις με βάση την παράδοση και τον πολιτισμό.

Δείτε το photo gallery απο την εκδρομή