ΤA ΝΕΑ ΜΑΣ

Μάγεψε τον κόσμο η Αναβίωση του Πηλιορείτικου Γάμου

27-08-2018

Μάγεψε τον κόσμο η 45η Αναβίωση του Πηλιορείτικου Γάμου το Σάββατο 18 και Κυριακή 19 Αυγούστου στην Πορταριά. Παραδοσιακοί ρυθμοί με το κλαρίνο το λαούτο και το νταούλι συνόδεψαν  την αγάπη και το μεράκι των μελών και χορευτών του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Πορταριάς ‘’Το Ορμίνιον’’ και  η ζωντάνια τους, ταξίδεψε τους επισκέπτες  σ’ έναν  παλιό αυθεντικό πηλιορείτικο γάμο.

Στην Αναβίωση του Πηλιορείτικου Γάμου συμμετείχαν 45 άτομα, τρία εκ των οποίων μόλις 2,5 ετών. Τρείς γενιές μαζί αναβίωσαν έθιμα του Πηλιορείτικου Γάμου, ζωντανεύοντας τις παραδόσεις τα ήθη και τα έθιμά τους.

Εμείς στο Ορμίνιο, θέλουμε την ιστορία μας και την παράδοσή μας να την βάλουμε στη ζωή μας, να ποτίσει την ψυχή μας και να γίνει τροφή για τις επόμενες γενιές. Με αυτή τη σκέψη οδηγό μας, βγάλαμε τα προικιά από τα σκονισμένα μπαούλα, στολίσαμε τα άλογά μας, φρεσκάραμε τις παραδοσιακές μας φορεσιές, ζυμώσαμε το ψωμί του γάμου, ετοιμάσαμε τον μπακλαβά μας για τα κεράσματα και δώσαμε την ψυχή μας τιμώντας τους προγόνους μας.

Όλοι οι συντελεστές ήταν εξαιρετικοί με αποκορύφωμα τους μπράτιμους, οι οποίοι με την ζωντάνια τους και την αύρα τους παρέσυραν όλους τους θεατές στο χορό και στην χαρά τους, υλοποιώντας πραγματικά την έννοια της αναβίωσης. Την Αναβίωση του Πηλιορείτικου Γάμου που με μεράκι επιμελούνται τα Μέλη του Ορμινίου με την καθοδήγηση του χοροδιδασκάλου μας Κωνσταντίνου Μούτου, συνόδευσε η υπέροχη παραδοσιακή ορχήστρα με τους Κερασιώτη Νίκο (κλαρίνο), Μαρίνα Μπαρούτα (τραγούδι), Μούτο Κωνσταντίνο (λαούτο), Αντώνη Βούλγαρη (λαούτο), Αναστασία Λύτρα και Λαυρέντη Νίτη (κρουστά).

Ο ΑΕΣ Πορταριάς ‘Το Ορμίνιο’ ευχαριστεί από καρδιάς τον Δήμο Βόλου και τους χορηγούς της εκδήλωσης για την προσφορά τους στην προσπάθεια που κάνουμε να σταθούμε στο ύψος που η παράδοση μας επιβάλει. Θεωρούμε ότι η συλλογικότητα και η προσφορά μας αντιπροσωπεύει και είμαστε περήφανοι γι’ αυτό.

Δείτε φωτογραφίες από την Πέρσα Λεφάκη εδώ