Ιστορικό Συλλόγου

Το 1961 ξεκίνησε το μακρύ ταξίδι του στο χώρο και στον χρόνο ο Αθλητικός και Εκπολιτιστικός Σύλλογος «Το Ορμίνιον» της Πορταριάς.

Aπό τότε μέχρι και σήμερα ο Σύλλογός μας συνεχίζει την πορεία και παρουσία του στα αθλητικά και πολιτιστικά δρώμενα του τόπου μας. Μαζί του συνεχίζουν και παιδιά εκείνης της εποχής, σημερινοί απόμαχοι της ζωής που παραστέκουν σε κάθε δράση με την ίδια δημιουργική σπίθα που δεν ξεθώριασε στο διάβα του χρόνου. Βλέπουν τους νέους και νέες των τμημάτων να ακολουθούν το δρόμο τους κι αισθάνονται δικαιωμένοι για το δρόμο που άνοιξαν.

Η πορεία του Ορμινίου χωρίζεται σε τρεις περιόδους. Η πρώτη καταλαμβάνει το διάστημα από το 1961 έως το 1975 όπου οι δράσεις του σχετίζονται με το αθλητικό τμήμα, την ποδοσφαιρική ομάδα, που προήλθε από τις ομάδες του «Θρίαμβου» και του «Ατρόμητου» που προηγήθηκαν χρονολογικά αλλ?? και την πλούσια εξωραϊστική δράση με κατασκευές κοινωφελών έργων. Στο πολιτιστικό τομέα οι προσπάθειες στρέφονται στην αναβίωση εθίμων, εκδηλώσεις για τους κατοίκους της Πορταριάς που αφορούν τον πολιτισμό και την παράδοση.

Η δεύτερη περίοδος προσδιορίζεται από το 1975 έως το 1990. Είναι η περίοδος όπου μπαίνουν οι βάσεις για την ανάπτυξη των χορευτικών τμημάτων αλλά και της αναβίωσης του Πηλιορείτικου Γάμου σε συνεργασία με την Κοινότητα Πορταριάς. Από το 1978 συγκρότειται χορευτικό τμήμα, γυναικείο στην αρχή, που από το 1988 έγινε μεικτό. Παράλληλα το 1985 συγκροτείται και παιδικό χορευτικό τμήμα.

Η τρίτη περίοδος ξεκινάει από το 1990 μέχρι σήμερα. Το Ορμίνιο συμμετέχει σε πολλές διεθνείς και ελληνικές πολιτιστικές εκδηλώσεις, όπου έχει αποσπάσει βραβεία και διακρίσεις. Στην Πορταριά, σε συνεργασία με τον Δήμο Πορταριάς και άλλους τοπικούς φoρείς, συνεχίζει κάθε χρόνο την αναβίωση των εθίμων του Πηλιορείτικου Γάμου. Παράλληλα διοργανώνει εκδηλώσεις για τον παραδοσιακό χορό (μεγάλων και παιδικών χορευτικών) με συμμετοχές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέpα Χορού και πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις. Παράλληλα, προωθεί την έρευνα και την μελέτη της λαϊκής παράδοσης και εκδίδει το ερευνητικό υλικό που συγκεντρώνουν τα μέλη του.

Ο Σύλλογος καταβάλει υπεράνθρωπες προσπάθειες προκειμένου μέσα σ’ αυτές τις δύσκολες συνθήκες, να συνεχίζει το έργο του υλοποιώντας δράσεις οι οποίες μεταλαμπαδεύουν ήθος και πολιτισμό, με οδηγό την παράδοση και την αγάπη μας για όλα όσα οι πρόγονοί μας απλόχερα μας χάρισαν. Με συνέπεια, σεβασμό για το παρελθόν αλλά και πίστη για το μέλλον, θα είμαστε παρόντες παντού και πάντα…