Χορευτικό τμήμα

Στο βουνό των Κενταύρων με τα 24 πανέμορφα χωριά του Πηλίου, δεσπόζει και το χωριό της Πορταριάς με την απίστευτη αρχοντική ομορφιά του, αναδεικνύοντας την πηλιορείτικη αρχιτεκτονική αλλά και την τοπική παράδοση της περιοχής του Πηλίου.

Με αυτά τα πλούσια δεδομένα πριν 56 χρόνια το 1961 μια ομάδα δραστήριων ανθρώπων, αποφασίζει να δημιουργήσει τον Αθλητικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο « το Ορμίνιο » Πορταριάς. Την περίοδο 1975 - 1990 μπαίνουν οι πρώτες βάσεις για την δημιουργία τμημάτων εκμάθησης παραδοσιακών χορών, με σκοπό την ανάδειξη και την διατήρηση του πολιτιστικού αποθέματος της λαϊκής παράδοσης του Πηλίου.

Συνάμα μπαίνουν οι βάσεις και για την αναβίωση του πηλιορείτικου γάμου, μια αναβίωση θεσμός για το χωριό της Πορταριάς, αλλά και ολόκληρου του Πηλίου που κρατά μέχρι και σήμερα.

Το 1978 συγκροτείται το πρώτο τμήμα παραδοσιακών χορών αποτελούμενο από γυναίκες του χωριού, ενώ το 1985 δημιουργείται και το πρώτο παιδικό τμήμα εκμάθησης ελληνικών παραδοσιακών χορών. Το 1988 μετά από 10 χρόνια συγκρότησης του πρώτου χορευτικού τμήματος, καταφέρνει το ίδιο τμήμα να γίνει μικτό ( άνδρες - γυναίκες ).

Όλο αυτό το διάστημα ο σύλλογος καταφέρνει να δημιουργήσει την δικιά του ιματιοθήκη με φορεσιές από την περιοχή του Πηλίου, της Ρούμελης και της Θράκης, παράλληλα με εμφανίσεις – διακρίσεις σε παραστάσεις εντός του ελλαδικού χώρου και εκτός αυτού. Αναφορικά μερικές από τις παρουσίες του συλλόγου στο εξωτερικό είναι οι εξής:

  1. Τουρκία 1990 ( Τασκοπρου - Κασταμονυ )
  2. Ρουμανία 1991 ( Πιτεστι )
  3. Ιταλία 1993 ( Ταλιακοτσο )
  4. Βουλγαρία 1993 ( Βαρνα )
  5. Γαλλία 1993 ( Τουρ - Τουρ )
  6. Ιταλία – Βέλγιο 1994 ( Ταλιακοτσο - Λιέγη )
  7. Κύπρος 1995 ( Αρραδίππου Λάρνακα )
  8. Ουγγαρία 1996 ( Μονσομαγιαροβαρ )

 

Διακρίσεις – εμφανίσεις έχει κάνει και το παιδικό τμήμα του συλλόγου στο εξωτερικό και συγκεκριμένα, στην Ουγγαρία, Σλοβενία, Σλοβακία και Ισπανία.

Σήμερα ο σύλλογος δραστηριοποιείται με 4 τμήματα εκμάθησης ελληνικών παραδοσιακών χορών ( τμήμα προσχολικής – μουσικοκινητικής αγωγής, παιδικό – εφηβικό, και 2 τμήματα ενηλίκων ). Διδάσκονται χοροί απ’ όλο τον ελλαδικό χώρο, με σκοπό την διάδοση και διατήρηση κυρίως της πολιτισμικής ταυτότητας του Πηλίου και της Θεσσαλίας, αλλά και των υπόλοιπων περιοχών της Ελλάδας με πίστη, μεράκι και σεβασμό στα έθιμα και τους χορούς των περιοχών.

Ο σκοπός και η φιλοσοφία του συλλόγου γύρω από τον ελληνική λαϊκή παράδοση είναι πολύπλευροι και δομημένοι με τις ανάγκες του κάθε τμήματος.

Η φιλοσοφία του συλλόγου για τα παιδικά τμήματα, δεν είναι μόνο η εκμάθηση των βημάτων του χορού  αλλά και η γενική γνώση του Ελληνικού Λαϊκού Παραδοσιακού Πολιτισμού μέσα από παιχνιώδεις μορφές, περισσότερο στο μικρό τμήμα, μέσα από διάφορα βίντεο, η γνωριμία με τα ελληνικά παραδοσιακά όργανα, την μουσικοκινητική αγωγή, την γνωριμία των ελληνικών παραδοσιακών φορεσιών μέσα από την ζωγραφική,  και άλλες μορφές διδασκαλίας χωρίς να φεύγουμε από το αντικείμενό μας που είναι ο χορός. Κάθε χρόνο οργανώνεται Ετήσια Συνάντηση Παιδικών Χορευτικών  Ομάδων στα τέλη Μαΐου με συμμετοχές από όλη την Ελλάδα και το Εξωτερικό.

Το σημαντικότερο είναι τα παιδιά να έρχονται και να φεύγουν ευτυχισμένα και να νοσταλγούν το μάθημα των ελληνικών παραδοσιακών.

Αντιθέτως η φιλοσοφία στην διδασκαλία χορών σε μεγάλες ηλικίες είναι ο χορευτής -τρια, να περνάει καλά στο μάθημα, να νιώθει γεμάτος χαρά από αυτό που μαθαίνει, ξεχνώντας την δύσκολη καθημερινότητα, και γεμίζοντας τον ελεύθερο χρόνο του με μια όμορφη και συνάμα δημιουργική δραστηριότητα, προσεγγίζοντας τον κάθε χορό και την κάθε περιοχή με τον πιο σωστό τρόπο ως προς το ύφος και την σημασιολογία του χορού και του τραγουδιού της αντίστοιχης περιοχής που διδάσκεται, με αποτέλεσμα να φτάσουμε στην αυθεντικότητα των παραδόσεων της κάθε περιοχής.

Με εκτίμηση

Κωνσταντίνος Μούτος
Καθηγητής φυσικής αγωγής - μουσικός