ΤA ΝΕΑ ΜΑΣ

«Έρωτες στα χρόνια της φυματίωσης, στη σκιά του Σανατορίου Καραμάνη»

20-11-2016

Ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Πορταριάς «Το Ορμίνιο» και ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Κατηχωρίου «Χείρων Κένταυρος» την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2016 στο «Xenia Palace Πορταριάς» παρουσιάζουν τους » Έρωτες στα χρόνια της φυματίωσης, στη σκιά του Σανατορίου Καραμάνη» .

Όπως αναφέρεται στην πρόσκληση-ανακοίνωση, «τo 1908 ο Πηλιορείτης γιατρός Γεώργιος Καραμάνης υποψιάζεται ότι πάσχει από φυματίωση. Iδρύει το πρώτο ορεινό Σανατόριο στην Ελλάδα στα Χάνια Πηλίου και αφιερώνει το υπόλoιπο της ζωής του, στη θεραπεία της φυματίωσης.

Οι Βαλκανικοί πόλεμοι και στη συνέχεια ο πρώτος παγκόσμιος, μετατρέπουν το Σανατόριο σε κοιτίδα θεραπείας της φυματίωσης.

Το 1919 φτάνει στο Σανατόριο η Άννα Καμπανάρη και αναστατώνει τη ζωή του γιατρού Καραμάνη αλλά και ολόκληρου του Σανατορίου. Ο γιατρός Καραμάνης την παντρεύεται παρά τα 30 χρόνια που τους χωρίζουν. Το Σανατόριο λόγω των επαφών της Άννας με την αθηναϊκή διανόηση, μετατρέπεται σε πόλο έλξης για τον Παλαμά, το Σεφέρη, τον Τσάτσο, τον Σικελιανό. Ο γοητευτικός Άγγελος Σικελιανός θα σαγηνεύσει την Άννα και το Σανατόριο θα γεννήσει έναν μοιραίο έρωτα.

Επειδή όμως η φυματίωση… ήταν μια αρρώστια με ρομαντική θεραπεία, το Σανατόριο έμελλε να γεννήσει κι άλλους έρωτες…

Πρόγραμμα

18:00 Προσέλευση – Χαιρετισμοί.
18:30 Oμιλία της Δρ Αννίτας Πρασσά, Προϊσταμένης των Γενικών Αρχείων του Κράτους Ν. Μαγνησίας με θέμα: «Ο έρωτας στα χρόνια της Φυματίωσης. Το σανατόριο του Γ. Καραμάνη»

19:00 Παρουσίαση του Ντοκιμαντέρ «Πνοή Ζωής».

20:00 Συζήτηση με τους δημιουργούς του Ντοκιμαντέρ Δημήτρη Βερνίκο και Πόλυ Βλάχου.

Την εκδήλωση θα προλογίσει ο Κωνσταντίνος Γουργουλιάννης Καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και θα συντονίζουν οι πρόεδροι των εκπολιτιστικών συλλόγων.

Στο χώρο θα λειτουργεί έκθεση φωτογραφίας με υλικό από τα Γενικά Αρχεία του Κράτους Ν.Μαγνησίας